Hrana

Homemade humus od crvenog sočiva

Obožavam humus i taj mediteransko – orjentalni tip jela sa mackanjem. Još kada se tu nadje i falafel ili neki dobar bijeli sir, možda koziji, uz groždje kada ga ima i vino i masline i društvo, uh sama pomisao na to toplo oraspoloži. A i podsjeti na neka lijepa ranija putovanja i druženja.

Osnovni sastojak humusa je leblebija. Ja koristim onu iz konzerve, već gotovu (priča o aquafaba nekom drugom prilikom).

„Hummus“ comes from the Arabic word ḥummuṣ meaning „chickpeas“, a variant of ḥimmaṣ or ḥimmiṣ. It may be of Aramaic origin, corresponding to the Syriac word for chickpeas: ḥem(m)ṣē. The full name of the prepared spread in Arabic is ḥummuṣ bi ṭaḥīna which means „chickpeas with tahini“

https://en.wikipedia.org/wiki/Hummus


Ovaj osnovni recept pravim godinama. Skupim sve sastojke, strpam u blender, začinim po raspoloženju i to je to. Ma samo uz povrće, celer ili krastavac, sa maslinama za večeru pa je skoro obrok za sebe.

E sada, nedavno sam naišla na malo drugačiji recept za humus. U receptu, umjesto leblebije koristilo se crveno sočivo! Desilo se da je tih dana ponestalo humusa u frižideru što je bio idealan momenat da probam ovu, za mene, novu varijantu homemade humusa. Crvenog sočiva, normalno, uvijek ima u našoj kuhinji.

I svidjelo mi se. Po kozistentnosti, nema razlike sa verzijom od leblebije. A po ukusu podjednako su neutralne obe varijante, tako da začini, maslinovo ulje, tahini, bjeli luk i limun urade svoj dio posla.

U poslednje vrijeme ova dimljena paprika kao začin mi mnogo prija i upotpunjava mi kuhinjske mirise. Kada nešto treba da začinim prvo se nje dohvatim. Nekako prijatno i nenametljivo upotpuni ukus, doda mu taj diskretni miris dimljenog. I podsjeća na toplo jesenje vrijeme spremanja zimnice i pečenja paprika. Posebno svojom specifičnom tamnonarandžastom bojom.

Recept za humus sa crvenim sočivom:

Potrebno:

  • 70 g sočiva
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike tahinija ili 1 kašika tahinija i 1 kašika kikiriki putera
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 čen bijelog luka
  • Sok od pola limuna
  • Posoliti po ukusu


Priprema:

Sočivo skuvati u razmjeri 1 prema 1, ili koliko sočiva toliko I (hladne) vode – ovo crveno sočivo se mnogo brzo skuva.

U blenderu sjediniti skuvano (procjedjeno) sočivo i sve ostale sastojke. Izmiksati.

Normalno, ovo je osnovni recept, nekako neutralan i bazičan. Ništa ne preostaje nego da se proba, licka dok se dodaju začini. Mogu da se dodaju i brusnice ili malo meda ili malteks ko voli slatkastu varijantu. I pečeni bademi interesantno doprinesu ukusu. I spanać dobro ide. A može i ljuto.

A ako se pretjera sa količinom, humus može i da se zamrzne, da sačeka.

Prijatno!

Podelite našu priču

1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *