Hrana

Novi list

Evo pišem ponovo, nakon dosta meseci. Osećam se spremno da ponovo širim radost kuvanja i toplih saveta i ideja sa mojom prijateljicom Jelenom. Nisam dugo pisala jer neko vreme je bilo zaista teško spustititi reči na ove stranice. Nije sve tako crno i belo kao slova na papiru. No, to je samo naišla takva faza gde ništa ne ide koliko god se ti trudio i sa godinama sam naučila da se dobri i loši periodi smenjuju, radi balansa. Ili zbog Saturna i retrogradnog Merkura, ako u to verujete :D. Pošto sam optimista u duši, a sve što radim, radim iz srca i sa velikom željom i ljubavlju, nema više mesta za tugu, nego da vidimo šta možemo i šta već jesmo naučili iz toga. To je ono što je zaista važno kada loš period naidje: lekcije iz prošlosti i da uvek dignemo glavu i nastavimo da hodamo hrabro napred. Idemo dalje.

Holandske lale

Sve što napišem zvuči mi kao da se ponavljam kada ga nakon toga pročitam, jer nisam ja jedina koja prolazi kroz izazovan period, posebno danas kada je sve sa Covidom neizvesno i svakodnevno se suočavamo sa novim izazovima. Svima je već malo preko glave da suzdržano žive. Mada ja imam osećaj da smo mi u Srbiji zadržali stare navike druženja i posećivanja, tako je bar u mojoj kući, s tom razlikom da se vidjamo na otvorenom što je takodje sjajno jer su se razvile neke nove navike, duge šetnje i razne sportske aktivnosti. S tim u vezi, učim da vozim rolere i primećujem koliko mi sa svakom godinom koja prodje, sve teže padaju promene. Starimo, postajemo lenji. Zacrtala sam sebi da kad god sam u prilici naučim nešto novo, novi jezik, neki drugi sport da probam, neku novu knjigu da pročitam. Posvetili smo se malo više sebi i porodici. Svako iz svog kutka posmatra i donosi odluku o tome ko će sutra biti za sebe, svog partnera, prijatelje ili porodicu. Biram da se smejem, da plešem, da volim i da se družim jer se baš primećuje koliko je ljudima teško.

Pošto živim prilično zatrpano obavezama, pažljivo isplaniranim tako da u jednom danu ima dovoljno trenutaka za hranu i odmor i pored dva posla, jedino mi vikendi služe za opuštanje, a ja ih nekako opet pretvorim u jurcanje sa puno energije. I nećemo to menjati, jer na kraju dana, kada se iza sebe osvrnem, vidim prelepe stvari i kvalitetno ispunjeno vreme. Malo vozimo, malo se družimo, svašta nešto lepo kuvamo i sa dragim ljudima to podelimo. To je za mene jednačina sreće.

U celoj toj jurnjavi, nastala je jedna brza poslastica. Trebalo mi je 25 minuta da je napravim (toliko sam i imala), pa evo, vi kažite, kako vam zvuči.

Kolač sa kupinama


Potrebno:

  • 300 gr ovsenih pahuljica,
  • 1kg banana,
  • 300 gr kupina ili jagoda
  • kikiriki puter,
  • med,
  • kakao prah,
  • 10 urmi,
  • kokosovo ulje

Priprema:

Blago samlevene ovsene pahuljice pomešati sa prethodno očišćenim urmama, 1 kašikom kakao praha i 1 kašikom kokosovog ulja, pa mesiti ručno, dok testo ne postane kompaktno i dok se svi sastojci ne spoje, a zatim ga utisnuti u kalup.

Za fil pomešati banane i voće po izboru, ali ostaviti otprilike 100 grama celog voća sa strane. Dodati 2 kašike kokosovog ulja i 1 kašika meda i samleti u blenderu. Preliti peko kore, dodati u to celo voće i ostaviti da se stegne sat ipo vremena u zamrzivaču.


Kolač sam pravila na 2 načina pa možete odabrati koji vam se više dopada. Prva varijanta je sa kupinama i kikiriki puterom, a druga je sa jagodama i pečenim lešnicima. Obe su savršene.

Za varijantu sa kupinama nakon hladjenja, po vrhu sam naseckala tanak sloj banana i premazala slojem kikiriki putera i prelila sa čokoladom.

Kupina/kikiriki kolač


Varijanta sa jagodama je ista kao sa kupinama osim što sam pored celih jagoda nabacala pečene lešnike i prelila čokoladom koju sam takodje sama pravila. Da se podsetimo kako:

50 ml kokosovog ulja otopiti sa 2 kašike meda i 2 kašike kakao praha, ne čekati da se ohladi, nego odmah preliti kolač.

Jagoda/lešnik kolač


Uživajte! ;D

Podelite našu priču

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *