Hrana,  Život

Priča o odrastanju

Koliko se zdravo hranimo i šta je zdrava ishrana? Šta jesti a šta ne i zašto su samo neke od tema o kojima ću pisati.

Odrasla sam na selu gde su roditelji uvek vodili računa o tome šta jedemo, što je bilo voće i povrće pretežno. Posebno zato što imamo privilegiju da proizvodimo hranu naša ishrana nikada nije u velikim količinama sadržala industrijske slatkiše. Ako bi dobili čokoladu, mama bi nam davala po jednu kockicu dnevno, što zbog zdravlja, što zbog toga da je trebalo da potraje jer nas dece ipak ima četvoro. Tako da sada znam da se kontrolišem kada su slatkiši u pitanju.

Voća je uvek bilo u izobilju i to je bilo naše glavno gorivo što se do danas ni malo nije promenilo. Prvih par jagoda koje sazru, deda nam je donosio kao neko blago koje smo delili na ravne časti. Trešnje u proleće, ne one iz prodavnice donete u kesi, nego se popnem na drvo i jedem dok me stomak ne zaboli. Breskve koje u trku uberem, obrišem o rukav i nastavim trku. Deda me je učio da lubenice prvo kucnem radi provere zrelosti pre konačnog odabira i sećam se da mi to tada nije imalo smisla jer su sve zvučale isto. Dinje su mi bile omiljene, one vodenaste – ananas. Sećam se kako nam je tata oduvek govorio, jedite jabuke one su zdrave, jer ih on obožava.

Naravno, mama nam je pravila svakakve poslastice jer je ona više „tip za slatko“ ali bili smo uvek zdravi i za čas bi nestalo brdo krofni ili gomila palačinki koje najviše i pamtim iz tog dečijeg doba. Sada znam da je privilegija imati svoju baštu, svoje voće i povrće i jako cenim to što znam šta jedem. Nije mi teško da dovlačim hranu iz sela i to je jedno veliko bogatstvo u današnje vreme kada je voda i zemljište zatrovano, sve se prska i ne mogu sto posto biti sigurna šta kupujem. Zahvalna sam svojim roditeljima što su nam izgradili imunitet na dugogodišnjem nivou i retko kada sam bolesna što pripisujem zdravoj ishrani od malih nogu.

Domaća čokolada

Nikada nisam bila za krajnosti. Realno je da kada sama sebi nešto uskraćujem, onda to isto želim još više. Nisam za to da se nečega treba potpuno odreći radi zdravlja ako nisi na to psihički spreman i ako ćeš se loše osećati ako gledaš u sladoled ili parče čokoladne torte a rekao si sebi da nećeš da jedeš slatko.  Tako je nastala moja priča o zdravim slatkišima koja nije samo moja.

Pre par godina, moj muž, tada momak, podstakao me na razmišljanje o ishrani kada je odlučio da ne jede proizvode sa industrijskim šećerom. Budući da je bio zavisnik od slatkiša, i da je mogao sam pojesti celu plazma tortu (i to ne onu na manjoj tacni), neke mere su morale da se preduzmu. Tako sam počela da se interesujem za zdrave poslastice o kojima nikada ranije nisam ni razmišljala.

Da se odmah razumemo, neće ovde biti tema samo hrana već i svakodnevne akcije koje rešavamo u hodu i nije uvek lako uskladiti sve. U mom slučaju otići na posao, na trening, na časove jezika, spremiti hranu bar za dva dana unapred (nadati se da će upravo toliko da potraje) i sve to uz socijalan život koji je u mom slučaju neizostavan i mora neka akcija da postoji.

Da, imam puno energije, zato što jedem mnogo voća. 😀

Po struci sam diplomirani inženjer Prehrambene tehnologije i možete mi verovati na reč da su saveti i recepti provereni. Što će reći da su nakon moje novonastale opsesije zdravom ishranom isprobani, korigovani i nastali mnogi recepti koje sam sa velikim oduševljenjem isprobavala. Šećer je zamenio med a belo brašno je zamenjeno integralnim brašnom ili orašastim plodovima.

Prva poslastica koju sam napravila je bila domaća čokolada koja se pravi od 3 sastojka, za 10 minuta, potpuno je zdrava i može se pojesti cela, odmah.

Crna čokolada

Potrebno:

  • 100 gr kakao praha
  • 50 ml otopljenog kokosovog ulja
  • 2-3 kašike meda

Priprema:

Istopiti kokosovo ulje i med na srednjoj temepraturi, dodati kakao, promešati i izliti u kalup (neka plastična posuda bilo kakvog oblika) obložen papirom za pečenje i staviti u frižider na pola sata.

Unutra se mogu dodati orašasti plodovi ili neko voće po izboru ali i ne mora. Kada se stegne, izlomiti na komade, neće biti baš pravilnog oblika ali to nije toliko važno. Ponekad je stavim u korpice za kolače i budu kao zalogajčići. Sve u svemu, obožavam je jer se lako i brzo pravi i odlično je rešenje za iznenadne goste.

Podelite našu priču

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *